BPM

De afkorting BPM komt regelmatig voorbij in autoreclames op televisie, maar waar staat de afkorting eigenlijk voor? De afkorting BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijtuigen. Deze belasting moet voldaan worden indien er in Nederland een voertuig wordt aangeschaft, zoals een auto, bestelauto of motor. Ook als er sprake is van import van een voertuig geldt dat er BPM verschuldigd is. Bij het exporteren van een auto bestaat dan weer de mogelijkheid, dat er een deel van de belasting bij de Belastingdienst kan worden teruggevorderd.

BPM voor auto en motor

Wie in Nederland een auto of een motor koopt of deze vanuit het buitenland laat komen is BPM verschuldigd. Per situatie wordt er bepaald wie de aangifte BPM regelt en betaalt. Bij de aanschaf van een auto of motor in Nederland met een registratie in het Nederlandse kentekenregister is de importeur belast met de aangifte BPM en de afdracht van de belasting. In andere situaties moet er zelf aangifte worden gedaan, zoals bij het kopen van een auto met een buitenlands kenteken, waar in Nederland mee gereden gaat worden. Dat geldt ook als er sprake is van het ombouwen van een bestelauto naar een personenwagen. Zelf aangifte doen is ook nodig indien er langer dan veertien dagen in een auto of op een motor gereden wordt met een buitenlands kenteken en als er een bestelauto in Nederland wordt aangeschaft waarover BPM verschuldigd is. Let eventueel ook op aangifte van omzetbelasting en betaling van douanerechten bij import.

Bestelauto en BPM

Wie als particulier een bestelauto aanschaft krijgt van de Belastingdienst een bericht over de te betalen BPM. Ondernemers krijgen daar niet altijd bericht van, want in sommige situaties hoeft er geen BPM betaald te worden. Een voorbeeld van een dergelijke situatie, is dat tien procent van de te rijden kilometers per jaar met de bestelauto een zakelijk doel moeten hebben. BPM kan verrekend worden of terugontvangen worden als een bestelauto door een persoon met een handicap wordt aangeschaft voor bijvoorbeeld het vervoer van een rolstoel.

Tabel BPM

De BPM wordt vastgesteld aan de van de uitstoot van CO2 bij een personenauto en op basis van netto catalogusprijs. Bij een bestelauto wordt de CO2 uitstoot niet meegeteld en geldt alleen de netto catalogusprijs. Deze prijs is de catalogusprijs minus de omzetbelasting. Indien er een gebruikte bestelauto wordt gekocht zal er naar de catalogusprijs worden gekeken van de datum waarop de bestelauto voor de eerste keer gebruikt is. De BPM tabel kan bekeken worden op de site van de Belastingdienst en kan er ook meer informatie gevonden worden over de BPM.

Auto zonder BPM

Bij het kopen van een bepaalde auto zal er geen BPM verschuldigd zijn en dat betreft dan de voortuigen, die een uitstoot van CO2 hebben van nul gram per kilometer. Dat zijn de BPM vrijgestelde auto’s. Onder meer de elektrische auto kan daartoe gerekend worden, want deze rijdt niet op een fossiele brandstof. Indien er sprake is van auto’s die na 2009 in gebruik zijn genomen en een maximale CO2 uitstoot hebben van 102 gram per kilometer voor een benzinemotor of maximaal 91 gram voor een dieselmotor is de vrijstelling van BPM eveneens van toepassing. De vrijstelling van BPM wordt verder toegepast voor motoren met een leeftijd van minimaal vijfentwintig haar. Op de website van de Belastingdienst staan meer situaties vermeld, waarin vrijstelling van BPM van toepassing is.

Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk