Leaseauto
Een leaseauto is een wagen die op basis van een leaseovereenkomst aan een derde ter beschikking wordt gesteld. Bij een dergelijke constructie blijft de leaseauto het eigendom van de leasemaatschappij, die over het algemeen ook de verantwoordelijkheid draagt voor het grote onderhoud van de wagen. Het zijn vooral bedrijven die de keuze maken voor een leaseauto, maar particulieren kunnen ook van een leaseconstructie gebruikmaken. Ondernemingen kiezen vaak een leaseauto, omdat er dan geen kapitaal in een wagenpark gevestigd hoeft te worden. Dat bedrijfskapitaal kan dan aangewend worden voor bijvoorbeeld investeringen.
Leaseauto en eigen risico
Het eigen risico bij een leaseauto is het bedrag dat de bestuurder of werkgever zelf moet betalen als er sprake is van schade. Wie privé in het bezit is van een auto heeft vaak bij een autoverzekering ook te maken met een bedrag aan eigen risico. Dat is ook bij leasewagens vaak het geval. De verzekeraar maakt daarbij geen onderscheid of er sprake is van privégebruik of zakelijk gebruik van de auto. Bi het veroorzaken van schade aan de leaseauto onder werktijd, zal de werkgever aansprakelijk zijn en dus ook voor het eigen risico moeten opdraaien. Uiteraard moet er dan geen sprake geweest zijn van roekloos gedrag of van opzet. Bij schade tijdens het privé rijden met de auto wordt verwacht dat de werknemer zelf voor het eigen risico betaalt.
De hoogte van het eigen risico bij een leaseauto kan per overeenkomst verschillen, maar is wel altijd terug te vinden in de voorwaarden van het leasecontract. In de overeenkomst staan alle voorwaarden vermeld, zoals de periode van het leasecontract, de hoogte van de kosten en de voorwaarden met betrekking tot de autoverzekering.