Schadevrije jaren

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn goed voor de portemonnee, want het schadevrij rijden zorgt niet alleen voor een korting op de premie. Des te meer schadevrije jaren er zijn des te hoger kan de korting worden. Elk jaar zonder schadeclaims wordt door de verzekeraar beloond en gezien als een schadevrij jaar.

 

Bij een autoverzekering worden er schadevrije jaren opgebouwd. Indien de naam op de auto van de partner staat bouwt de andere geen schadevrije jaren op. Deze jaren zijn altijd van invloed op de hoogte van de verzekeringspremie. Elk jaar zonder schade wordt met een premiekorting beloond. Deze premiekorting staat bekend als de no-claimkorting en loopt bij enkele verzekeraars op tot tachtig procent.

Berekenen schadevrije jaren

Het berekenen van het aantal opgebouwde schadevrije jaren is niet moeilijk als er nog geen beroep is gedaan op de autoverzekering. Elk jaar zonder claim is een schadevrij jaar. Het wordt wat moeilijker als er wel een keer schade is geclaimd, want dan is er meestal terugval van drie schadevrije jaren. Het is dus zeker mogelijk om een negatief aantal schadevrije jaren te hebben.

Bonus/malus

De bonus/malus ladder wordt over het algemeen met het aantal schadevrije jaren vergeleken, maar dat is niet een juiste toepassing. Deze ladder wordt namelijk voor het bepalen van de premiekorting gebruikt en geeft dus niet het aantal schadevrije jaren standaard aan. Bovendien kan de bonus/malus per verzekeringsmaatschappij verschillen. De ontwikkeling van de korting op de premie is wel te herleiden aan de hand van de bonus/malus ladder. Een trede stijgen op de ladder vindt plaats bij een schadevrij gereden jaar. Bij het stijgen van een trede neemt de premiekorting toe. Bij schadegevallen zal de bonus/malus tabel laten zien wat de terugval is in de korting op de premie. Dat varieert bij verzekeraars tussen de twee en de vier treden.

Schadevrije jaren vervallen

Wie gedurende een periode niet over een autoverzekering beschikt, kan er rekening mee houden dat het aantal schadevrije jaren dat eerder is opgebouwd na een jaar te vervallen komt. De verzekerde moet in dat geval opnieuw beginnen. Indien er sprake is van negatieve schadevrije jaren dan blijft dat aantal staan. Diverse verzekeraars hanteren enige soepelheid met betrekking tot het vervallen van de schadevrije jaren. Het is dus zeker belangrijk om dat na te gaan als er na een jaar niet verzekerd te zijn geweest weer een autoverzekering wordt afgesloten. Een mogelijkheid om de schadevrije jaren te behouden is door bij bijvoorbeeld verkoop van de auto de autoverzekering te schorsen en dus niet op te zeggen. Premie hoeft dan niet betaald te worden.

Opvragen schadevrije jaren

Verzekeraars hebben de mogelijkheid om te berekenen wat de premiekorting zal zijn op basis van de schadevrije jaren. Wie wil weten wat het aantal eigen schadevrije jaren bedraagt, kan met de verzekeraar contact opnemen. In een royementsverklaring staat het aantal schadevrije jaren vermeld. Schadevrije jaren van verzekerden worden geregistreerd in het centrale Roy-data systeem. Een verzekeraar geeft aan dit systeem door wat het aantal opgebouwde schadevrije jaren is als een autoverzekering wordt beëindigd en daarvoor hebben verzekeraars een half jaar de tijd.

 

De gegevens kunnen dus ook door consumenten rechtstreeks via het Roy-data systeem worden opgevraagd. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor het formulier van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars om de gegevens in te zien.

Leaseauto en schadevrije jaren

Na het rijden in een leaseauto kan het aantal schadevrije jaren bij de leasemaatschappij worden vermeld in een leaseverklaring. Deze al automatisch door de leasemaatschappij worden verstrekt na afloop van het leasecontract. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering kan deze verklaring aan de verzekeraar overhandigd worden.

Verklaring werkgever

Bij het rijden in een auto van de zaak is het lastiger om het aantal schadevrije jaren vast te stellen. Het is dan handig om de werkgever een verklaring te laten opstellen met daarin het aantal jaren dat schadevrij gereden is. Verzekeraars accepteren niet altijd een dergelijke verklaring en daarom kan aangeraden worden om de verzekeraar van de werkgever eveneens een verklaring te laten opstellen. De schadehistorie wordt in dat geval ook duidelijk.

De meest Populaire autoverzekeringen

Beoordelingen van onze klanten

Prima

autoverzekering
★★★★★
Prima ervaring met afwikkeling van schades en correct met de premies.
- Jan

Goede rechtsbijstand

autoverzekering
★★★★☆
Nooit geen problemen. Na ongeval een goede rechtsbijstand gehad.
- Sandra

Prima geregeld

autoverzekering
★★★★★
Prima geregeld als je vragen heb goed geholpen en afgehandeld
- Henk